Knižní tip: Alena Vránová… A díky za všechna ta moje nová rána!


Vychází literární dárek k devadesátinám legendární herečky s bilančním rozhovorem i osobními vzkazy od 55 gratulantů

Alena Vránová, jedna z nejvýraznějších hereckých osobností českého divadla i filmu, v červenci slaví 90. let. Nakladatelství Galén, coby nevšední dárek k jubileu, vydává knihu Alena Vránová… A díky za všechna ta moje nová rána! Autorem poutavé biografie, na jejímž vzniku oslavenkyně spolupracovala, je Jakub Horváth.

Do srdcí několika generací diváků se Alena Vránová zapsala především jako Krasomila z pohádky Pyšná princezna. Její filmová, televizní a rozhlasová kariéra je však mnohem bohatší. Ostatně už samotný název knihy volně odkazuje k filmu natočenému podle prózy Haliny Pawlowské, v němž skvěle ztvárnila maminku hlavní hrdinky Olgy. V úvodním rozhovoru Alena Vránová s pověstným sarkasmem rekapituluje svůj život, práci a názory. Následuje pestrá mozaika vzpomínek, pozdravů a poklon pětapadesáti jejích přátel a kolegů, jsou mezi nimi například Zlata Adamovská, Tereza Brodská, Tatiana Dyková, Dagmar Havlová, Jan Hřebejk, Ivana Chýlková, Viktor Preiss, Karel Smyczek, Milan Šteindler, Zdeněk Troška, Marta Vančurová… Závěrečnou část knihy tvoří stručný přehled nejvýznamnějších divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí této nezaměnitelné herečky.

Jakub Horváth: Alena Vránová… A díky za všechna ta moje nová rána! 307 stran, doporučená cena 350 Kč, vydalo nakladatelství Galén.

zdroj:2media.cz


Napsat komentář