První gorilí mládě v Rezervaci Dja. Z legendární Moji je babička


V úterý 2. ledna osm minut po deváté hodině večerní porodila 10letá samička gorily nížinné Duni své první mládě. Legendární Moja – první gorila narozená v České republice – se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví pochopitelně zatím není známé.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja,” uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, „a naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat.

Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží.” Ve středu 3. ledna –zůstala Rezervace Dja pro veřejnost uzavřená. Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Keywords: 02 zví?ata – obratlovci;02.06 savci;02.06.10 primáti;02.06.10.03 lidoopi;gorila ní¸inná